Kategorier
Okategoriserade

Pålning – vanliga frågor 

Dags att bygga ett hus? Drömmen om att få skapa ett hus helt från grunden är stor hos många. Att ha förmånen att fullt ut kunna designa en bostad och fullt ut anpassa den efter behov, stil och smak – det handlar om en chans man får en gång i livet. För många så blir frestelsen så stor att man glömmer bort att allting börjar från grunden. 

Det viktigaste är att man ser till att göra det initiala jobbet och att man med detta ser till att skapa de ultimata förutsättningarna för en stabil, framtida byggnation. Minsta fusk med grunden kommer att få ödesdigra konsekvenser. Grunden och vilken sådan man väljer är också en fråga som rör markförhållandena. Har man tur så kan det räcka med att gräva och sedan gjuta en platta. I vissa fall så krävs emellertid pålning och därmed också ett enskilt moment som kräver goda kunskaper.

 Pålning sker om det inte finns optimala markförhållanden och med ett syfte i att skapa en förstärkning för grundplattan. Här nedan ska vi titta lite närmare på pålning och göra det genom att svara på några vanliga frågor  – som ser ut enligt följande: 

Vad är pålning? 

Pålning innebär att man borrar – eller slår – ner pålar i jorden och förankrar dessa i berg eller annat hårt material. Efter detta har man också en stabil konstruktion för att gjuta en platta på. Om ingen pålning utförs på mark som exempelvis är mjuk så kan detta innebära sättningsskador på huset i framtiden. Dessa kostar pengar och är dessutom svåra att komma till bukt med. 

Kan jag själv genomföra en pålning? 

Rekommendationen är att du alltid tar hjälp med detta. Dels så handlar det om det uppenbara – ett företag som arbetar med pålning har utrustningen, kunskapen och erfarenheten för att välja både rätt teknik och rätt material. Dels så handlar det också om försäkring. En pålning ska utföras på ett fackmannamässigt sätt och dessutom dokumenteras. Blir det problem i framtiden så ska du kunna visa upp att en pålning A) har utförts och B) skett enligt de föreskrifter och gängse regler som finns.